Οι σκύλοι μπλέκονται σε καυγάδες για διάφορους λόγους. Για κυριαρχία, από φόβο, για να υπερασπιστούν το έδαφός τους, για τη προστασία κάποιου φαγητού αλλά και μερικές φορές μπορεί να χτυπήσουν πρώτοι (για άμυνα) αν συναντήσουν ένα σκυλί που τους έχει επιτεθεί στο παρελθόν. Ένα στειρωμένο σκυλί που έχει περάσει τις διαμορφωτικές πρώτες εβδομάδες της ζωής του με τη μαμά και τα αδέρφια του και είχε κοινωνικοποιηθεί με άλλα σκυλιά, έχει την μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνει έξω από καυγάδες.
Παρόλα αυτά αν το σκυλί σας είναι σκύλος μαχητής, μπορεί μια ζωή να μπλέκεται σε καυγάδες αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να κρατήσει την κατάσταση υπό έλεγχο.
Από τη δική σας συμπεριφορά εξαρτάτε και η αντίδραση του σκύλου σας. Αν είστε στο δρόμο και προβλέπετε κίνδυνο από κάποιο ανερχόμενο σκύλο, το σκυλί σας θα καταλάβει ότι ανησυχείτε και θα το δει σαν απειλή. Κραήστε χαλαρό βάδισμα και συνεχίστε τη πορεία σας. Το σκυλί σας πρέπει να μάθει πως η προσέγγιση ξένων σκύλων είναι φυσιολογική.
Κάθε σκύλος, ειδικά αυτός που είναι επιρρεπείς στις μάχες, θα πρέπει να είναι αρκετά εκπαιδευμένος στην υπακοή. Όταν ένας άλλος σκύλος πλησιάζει, πρέπει να πάρει την προσοχή του αυτό εκτελώντας κάποια άλλη δραστηριότητα και να επικεντρωθεί πάνω σας. Εάν αρχίσει να γαβγίζει με τη νέα άφιξη, διορθώστε τον επειδή δεν ανταποκρίθηκε στις εντολές, όχι λόγω της προσέγγισης του άλλου σκύλου.
Η αναπαραγωγή είναι η μεγαλύτερη δύναμη πίσω από τις μάχες. Η στείρωση ενός αρσενικού σκύλου είναι απαραίτητη για την αποτροπή καυγάδων. Επίσης, και τα θηλυκά σκυλιά μπορεί να είναι επιθετικά και η στείρωση είναι εξίσου σημαντική. Στην πραγματικότητα, η στείρωση όχι μόνο αποτρέπει τους καυγάδες αλλά έχουν σημαντικές, οφέλη για την υγεία και τη συμπεριφορά των σκύλων.
Τέλος, μη κάνετε το λάθος και σκέφτεστε ότι οι σκύλοι πρέπει να συμπεριφέρονται μεταξύ τους ως ίσοι. Ένας σκύλος που για γενιές ήταν κυρίαρχος δεν γίνεται να αλλάξει συμπεριφορά έτσι εύκολα και πρέπει να αντιμετωπιστεί με διαφορετικό τρόπο. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να σκέφτεστε σαν σκύλος για να λύσετε το πρόβλημα. Ακόμα και να μη καταλάβετε τι συμβαίνει, μπορείτε πάντοτε να επισκεφθείτε έναν εκπαιδευτή για να προσφέρει συμβουλές.
Πηγή: animalcity.gr, https://goo.gl/dxVvj9
Μήπως ο σκύλος σας αρχίζει να τρέμει και να κλαίει με το πρώτο σημάδι βροχής; Για ποιο λόγο άραγε να φοβούνται οι σκύλοι τους κεραυνούς;
Σύμφωνα με τους ειδικούς και την έρευνα που διεξήχθει, υπάρχουν πολλοί λόγοι που εξηγούν γιατί τα σκυλιά φοβούνται τις καταιγίδες:
Ο σκύλος μπορεί να παρουσιάσει ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία κυμαίνονται από ήπια έως έντονα.
Τα ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Τα έντονα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Ο φόβος της καταιγίδας δεν είναι μια εύκολη φοβία για να ξεπεραστεί, αλλά όπως και οτιδήποτε άλλο, είναι ζωτικής σημασίας να προσπαθήσετε να βοηθήσετε το σκύλο. Παρακάτω σας έχουμε τρεις συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε:
1. Aπευαισθητοποίηση. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ απλή και μπορείτε να ξεκινήσετε όσο ο σκύλος είναι ακόμη κουτάβι. Αρχίστε παίζοντας ηχογραφημένους ήχους της βροντής μέχρι ο σκύλος να συνηθίσει το θόρυβο. Μέρα με τη μέρα ξεκινήστε να δυναμώνετε την ένταση μέχρι ο ήχος να φτάσει στην ένταση του φυσικού κρότου.
2. Χρησιμοποιήστε φυσικό φάρμακο. Αν το μετεωρολογικό δελτίο έχει προβλέψει κάποια καταιγίδα ή αντιληφθείτε μία να πλησιάζει, μπορείτε να δώσετε στο σκύλο κάποιο ομοιοπαθητικό φάρμακο για να τον βοηθήσετε να ηρεμήσει. Μετά από καιρό ο σκύλος μπορεί να μη χρειάζεται πλέον τη θεραπεία, αν πάψει να συσχετίζει τις βροντές με το φόβο.
3. Δημιουργήστε ένα ασφαλές και ήσυχο μέρος. Τοποθετήστε το κρεβάτι του σκύλου σε μια μικρή περιοχή όπως το μπάνιο. Κλείστε τα παράθυρα, τις κουρτίνες και να προσπαθήστε να εξαλείψετε τον ήχο όσο το δυνατόν περισσότερο.
Εάν αυτές οι συμβουλές δε βοηθήσουν και τα συμπτώματα συνεχιστούν, ίσως είναι η ώρα να συμβουλευτείτε τον τοπικό σας κτηνίατρο για θεραπεία συμπεριφοράς ή φαρμακευτική αγωγή.
Πηγή: animalcity.gr, https://goo.gl/t8hevz
Φυσικά, ο τετράποδος φίλος μας είναι πολύ χαρούμενος μόνο που μας έχει στο σπίτι συνέχεια, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ σημαντικό να τον περιποιούμαστε και να τον κρατάμε καθαρό και σε εγρήγορση!
Δείτε τα 5 tips που θα απογειώσουν την καθημερινότητα με τον σκύλο μας:
1. Ασχολούμαστε σχολαστικά και μεθοδικά με την καθαριότητα του σκύλου. Φροντίζουμε να έχουμε όλα τα απαραίτητα μαζί μας: σαμπουάν, πετσέτες και οποιοδήποτε καλλυντικό μπορεί να μας φανεί χρήσιμο! Ενώ, δεν ξεχνάμε την ειδική φροντίδα που πρέπει να εξασφαλίσουμε για τις πατούσες του σκύλου, ώστε να αποφύγουμε μικρόβια και πληγές μετά από την βόλτα μας.
2. Τώρα είναι η τέλεια ευκαιρία να φροντίσουμε το τρίχωμα του σκύλου μας, για να γίνει αστραφτερό και απαλό! Και επειδή μας προβληματίζει ιδιαίτερα η τριχόπτωση, ειδικά τώρα που μένουμε όλοι μαζί στον ίδιο χώρο, δεν ξεχνάμε να χτενίζουμε τον σκύλο μας ακολουθώντας ένα πολύ καλό βούρτσισμα στο μπαλκόνι!
3. Βουρτσίζουμε τα δόντια του, για να είναι υγιή αλλά και να αποφύγει την δυσοσμία. Χρησιμοποιώντας κατάλληλα προϊόντα, μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια του σκύλου μας, έτσι ώστε να είναι καθαρά και λαμπερά, χωρίς όμως να τραυματιστούν!
4. Δεν αφήνουμε τον σκύλο μας να βαρεθεί! Όσο βαριέται, τόσο πέφτει η διάθεση, αλλά αρχίζει και να πλήττει. Ιδανική λύση αποτελούν τα παιχνίδια και η άσκηση μαζί του, ενώ μπορούμε να του αγοράσουμε παιχνίδια -προσαρμοσμένα στις ανάγκες του- για κάθε του στιγμή! Έτσι, θα είναι συνεχώς σε εγρήγορση, ενώ θα μπορεί να εκτονώνεται ακόμα και μέσα στο σπίτι!
5. Τέλος, μια καλή διάθεση και συνύπαρξη με το σκυλί μας πετυχαίνουμε αφιερώνοντάς του χρόνο και επιβραβεύοντάς τόσο με λόγια, όσο και με προϊόντα επιβράβευσης, που ενεργοποιούν τον εγκέφαλο και κρατούν τον σκύλο δραστήριο και γεμάτο ενέργεια!
Σε καμία περίπτωση δεν τον αφήνουμε να βαρεθεί για όσο διάστημα θα παραμείνει σπίτι, ενώ φροντίζουμε μετά την βόλτα να τον καθαρίζουμε καλά, ώστε να μην μεταφέρει μικρόβια!
Φροντίζουμε αυτό το διάστημα να γίνει η τέλεια ευκαιρία για να κάνουμε με τον τετράποδο φίλο μας ό,τι δεν προλαβαίναμε τόσο καιρό με την έντονη και πολυάσχολη καθημερινότητά μας!
Ανήκει και ο δικός σας σκύλος σε αυτούς που ξενυχτούν;
Αρχικά, πρέπει να ερευνήσετε και να προσδιορίσετε την αιτία της οσμής του σκύλου σας! Αν η αιτία της οσμής δεν είναι εμφανής για εσάς, τότε πρέπει να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο.
Προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν όπως η λοίμωξη των νεφρών (προσδιορίζεται στη μυρωδιά των ούρων) ή του διαβήτη (σε μια γλυκιά ή σακχαρωδη αναπνοή), οι ενοχλήσεις στο ήπαρ (δυσάρεστες μυρωδιές, κιτρινωπά μάτια / ούλα, πρησμένη κοιλιά), τα χαλασμένα δόντια ή τα ούλα ή μολυσμένα αυτιά.
Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε κάποια μέτρα ώστε να φροντίσετε με τον καλύτερο τρόπο τον σκύλο σας και να εξασφαλίσετε ότι δεν θα μυρίζει.
Ένα σημαντικό κεφάλαιο είναι η φροντίδα της στοματικής υγιεινής του τετράποδου φίλου μας!
Από την στιγμή που εγκαθίστανται τα μόνιμα δόντια στην ηλικία των 7 μηνών, πρέπει να αρχίσουμε εντατική φροντίδα!
Το βούρτσισμα γίνεται 2 ή 3 φορές την εβδομάδα, οπωσδήποτε με ειδικές οδοντόκρεμες και όχι με τις ανθρώπινες, οι οποίες περιέχουν φθόριο και ξυλιτόλη, ουσίες τοξικές για το σκύλο.
Η οδοντόβουρτσα πρέπει να είναι ιδανικά κατασκευασμένη για σκύλους, που διευκολύνει τη διαδικασία του βουρτσίσματος.
Για την κακή αναπνοή πρέπει να πάμε τον σκύλο μας στον κτηνίατρο για προσεκτικό οδοντιατρικό έλεγχο.
Ένα ακόμα σημαντικό κεφάλαιο είναι η μυρωδιά του τριχώματος του σκύλου!
Ίσως το κατάλληλο άρωμα και ένα σαμπουάν για σκύλους να μπορέσουν να περιορίσουν την οσμή ή να την καλύψουν και εντελώς, αλλά πιθανόν ο σκύλος σας να έχει κάποιο δερματικό πρόβλημα και να χρειάζεται ένα θεραπευτικό σαμπουάν!
Επίσης, μπορείτε να βουρτσίζετε μέσα στη μέρα το σκυλί, προκειμένου να αφαιρούνται όλα τα σκουπίδια και τα βακτήρια!Τέλος, εκτός από την περιποίηση, το σημαντικότερο ρόλο για την μυρωδιά έχει η σωστή διατροφή!
Αν αλλάξετε την τροφή του σκυλιού σας σε καλύτερης ποιότητας τροφή με φυσικά συστατικά, ίσως θα διαπιστώσετε ότι η μυρωδιά μειώνεται σημαντικά έως και εξαφανίζεται.
Έρχεται αυτή η πασχαλινή εορταστική περίοδος, που κάποιες μέρες σίγουρα ξεκουραζόμαστε, ενώ άλλες μπορεί να πάμε κάποιο ταξίδι ή βόλτα.
Μέσα σε όλο το εορταστικό πρόγραμμά μας, όμως σκεφτόμαστε τον σκύλο μας; Θα μπορέσει να μας ακολουθήσει, θα είναι χαρούμενος, θα είναι υγιής και όχι φοβισμένος;
Ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο για τον σκύλο είναι το άγχος.
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις τον σκύλο μας, αλλά εμείς πρέπει να προνοήσουμε ώστε να περιορίσουμε τις αγχώδεις καταστάσεις.
Αρχικά, καλό είναι να γνωρίζετε ότι η περίοδος των γιορτών είναι εποχή αυξημένου στρες! Οφείλεται σε παράγοντες όπως:
Αλλαγή προγράμματος
Επισκέψεις στο σπίτι
Μετακινήσεις σε άλλα σπίτια
Ταξίδια
Αποχωρισμός από τον σκύλο σας
Αυτούς ακριβώς τους παράγοντες πρέπει να τους ρυθμίσουμε και να εντοπίσουμε εγκαίρως τα σημάδια του, ώστε να καταφέρουμε να επαναφέρουμε την ισορροπία και να μειώσουμε τους στρεσογόνους παράγοντες!!!
Η αλλαγή προγράμματος επηρεάζει τόσο εσάς όσο και τον σκύλο σας. Πιθανόν θα παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας έχει αλλάξει συμπεριφορά και από ευπροσάρμοστος και φιλικός έχει γίνει αντιδραστικός, γιατί το πρόγραμμα του έχει ανατραπεί. Προσπαθήστε να διατηρήσετε όσο μπορείτε τα ωράρια του φαγητού και του ύπνου, ώστε να μην απορρυθμιστεί και να μην εξαντληθεί ο οργανισμός του σκύλου σας.
Οι επισκέψεις στο σπίτι από φίλους και συγγενείς μπορεί να κουράσουν τον σκύλο σας και να τον βάλουν σε μια διαρκή ταραχή που θα οδηγήσει σε υπερδιέγερση. Σε κάθε περίπτωση, δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο όπου μπορεί ο σκύλος σας να ηρεμεί, να παίζει μόνος του και να ξεκουράζεται, γιατί σίγουρα θα χρειάζεται λίγο χρόνο για τον εαυτό του.
Στις μετακινήσεις σε άλλα σπίτια καλό είναι να έχετε μαζί τον σκύλο σας και να μην μένει παραμελημένος στο σπίτι. Μπορείτε να απομακρύνετε το σκύλο σας από την πολυκοσμία, να τον προστατέψετε σε ένα ήσυχο μέρος και ύστερα να τον αφήσετε να εκτονωθεί σε μια βόλτα μαζί σας.
Στα ταξίδια πρέπει να προσέχετε με ποιον τρόπο, υπό ποιες συνθήκες και με ποιο μέσο θα μετακινηθεί ο σκύλος σας ώστε να είναι ασφαλής, υγιής και να σκεφτείτε ότι πρέπει να ξεκουράζεται, οπότε αποφύγετε τα πολύ μεγάλα ταξίδια.
Ο αποχωρισμός από τον σκύλο σας είναι μια πολύ δυσάρεστη διαδικασία και σίγουρα θα πρέπει να την αποφύγετε σαν επιλογή. Όσο ο σκύλος είναι σε διαφορετικό μέρος από εσάς, υπάρχει η πιθανότητα να αισθάνεται μόνος, να κάνει ζημιές στο σπίτι και να αποσυντονιστεί. Αυτό το χαρακτηρίζουμε ως άγχος αποχωρισμού και πρέπει οπωσδήποτε να μην μαλώσουμε τον σκύλο σε περίπτωση ζημιών, γιατί εκείνη την στιγμή νιώθει φόβο και άγχος.
Επειδή, μπορεί να χρειαστεί να λείπετε πολλές ώρες από το σπίτι, ακόμα και για δουλειά, φροντίστε να μην νιώσει παραμελημένος ο σκύλος σας και να περάσετε μαζί δημιουργικές στιγμές.
Ένα ακόμα μεγάλο κεφάλαιο, ειδικά στις γιορτές του Πάσχα, είναι η κροτοφοβία.
Κάθε χρόνο, την μέρα της Ανάστασης ο σκύλος σας κρύβεται και δείχνει αρκετά φοβισμένος.
Μήπως ο σκύλος σας πραγματικά φοβάται τα βεγγαλικά; Μήπως αντιδρά υπερβολικά στα πυροτεχνήματα και δεν ξέρετε τι να κάνετε;
Η αλήθεια είναι πως η «Ευαισθησία στους ήχους» είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο που περιγράφεται στο 20% με 50% περίπου των σκύλων που εκτίθενται σε βεγγαλικά, πυροβολισμούς, βροντές ή άλλα έντονα ηχητικά ερεθίσματα.
Και όμως, προλαβαίνετε να αντιμετωπίσετε τη φοβία του πριν την Ανάσταση!
Θα πρέπει να τον χαϊδεύετε όταν φοβάται για να ηρεμήσει και να δημιουργήσετε έναν ασφαλή χώρο για τον σκύλο σας, ώστε να μην εκτίθεται σε τόσο δυνατούς θορύβους.Καλό Πάσχα!!